Barnets utvikling: Theodor 7 mnd

Video: Barnets utvikling: Theodor 7 mnd
Videoen viser utviklingen til et barn på 7 mnd. Videoen er en del av en serie om en gutt - Theodor - som vi følger måned for måned gjennom hans to første leveår.

Barnets utvikling: Theodor 7 mnd

Theodor er nå blitt 7 mnd gammel og synes at livet er topp.

Theodor vil nå gjerne sitte, og han hjelper tydelig til når han dras opp fra ryggleie til sittende stilling. Han klarer fortsatt ikke å holde balansen uten å holde seg fast i mors hender, men vi ser at han nå begynner å bruke armene til siden for å forsøke å opprettholde balansen. Dette er nytt fra tidligere.

I tillegg er han blitt enda litt sterkere i muskulaturen i ryggen, og vi ser at han derfor sitter mer stabilt enn det han gjorde da han var 4 og 6 mnd gammel. Han reagerer tydelig på å bli lagt ned igjen

Noen barn vil i denne alderen lene seg fremover og legge begge hendene flatt på underlaget foran seg når de sitter. På den måten vil de klare å holde balansen en stund.

Theodor ser leken som ligger et stykke unna, men skjønner at han ikke kan nå den bare med å strekke ut armen. Han prøver å tenke ut en løsning på problemet. Ved å rulle seg rundt kan han få tak i leker han ønsker å utforske. Men det er ikke alltid han ender opp der han hadde håpet.

Hvor ble det nå av den spennende leken ? Da hjelper det at mor lager en lyd med leken. I mageleie er Theodor blitt så sterk at han strekker armen opp mot leken med brystkassen godt opp fra underlaget.

Muskelkontrollen utvikler seg ovenfra og nedover. Det betyr at Theodor nå er sterk i overkroppen, men han må vente til han også får styrke og balanse nok i hofter, knær og føtter, før han klarer å komme opp i krabbestilling. Det vil derfor nok ta ett par måneder får han vil klare å krabbe på hender og føtter.

I mellomtiden vil han benytte en rekke forskjellige teknikker for å bevege seg rundt. Rulling er en effektiv måte å bevege seg på når han ligger, har Theodor funnet ut. I mageleie klarer han også å dreie på kroppen slik at han kommer i riktig posisjon.

Theodor liker godt å stå oppreist, men han har ikke styrke i bena eller balanse nok til å stå alene ennå. Da han var 6 måneder og ble holdt i stående stilling var bevegelsene hoppende, dvs. at han bøyde og strakk begge knærne. Nå er han blitt sterkere og klarer å stå med strake bein i lengre perioder.

I tiden fremover nå vil han bruke føttene mer skiftevis og ikke samtidig. Han vil derfor danse mer enn han hopper. Slike bevegelsene vil være Theodors første forsøk på å gå.

Ting som beveger seg, er spennende, synes Theodor. Se hvor ivrig han følger med mens han holder kroppen i fullkommen balanse i mageleie! I denne alderen begynner barn å forstå at de kan bruke hendene til å undersøke ting på andre måter enn kun å gripe tak i dem og føre dem til munnen. Se hvordan Theodor raskt lærer å skyve leken fra side til side.

Ett barn på 7 mnd begynner å forstå meningen med ord, og samspill med lyder er nå mulig. Theodor begynner å like sosiale leker som ”titt deg”, ”bake kake”, eller simpelthen å bli kilt av mor eller far.

Theodor setter tydelig pris på leken med mor og signaliserer dette tydelig med smil, lyder, latter og energiske bevegelser.

Dette er gøy!