Har en gutt på 11 år som har hyppige episoder med oppkast. Ikke diare, ingen luftveis infeksjoner. Kaster opp galle. Ikke noe feber. Får utslett fra bryst til ansikt pga trykket når han kaster opp. Har tatt avføringsprøve som var fin, mandlene og polypper

Har en gutt på 11 år som har hyppige episoder med oppkast. Ikke diare, ingen luftveis infeksjoner. Kaster opp galle. Ikke noe feber. Får utslett fra bryst til ansikt pga trykket når han kaster opp. Har tatt avføringsprøve som var fin, mandlene og polypper var fine. Episodene varer i 2-5 dager. Så mye fravær fra skolen.7 runder siden desember. Har dere noen ide om hva dette er og hvor vi bør henvises. Har vært hos øre/nese/hals spesialist. Ble henvist i desember og fikk time i forrige uke. Synes det går vekk mye tid til venting uten action. Hilsen fortvilet mor

Kjære fortvilet mor,

Ut fra det som du forteller, høres det ut som om gutten din kan ha noe som kalles sykliske brekninger.

Du kan lese om dette på engelsk på denne nettsiden: http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/cvs/

Kort fortalt er dette episodevis opptredende "anfall" med kvalme og oppkast, som kan vare i fra timer til flere dager, deretter kan personen være helt frisk inntil episodene gjentar seg.

Man vet ikke helt hva som er årsak til episodene, men det kan dreie seg om en slags migrenevariant, selv om personen ikke trenger å ha hodepine under "anfallene". Dersom det er migrene i familien, styrker dette antagelsen om at dette kan dreie seg om sykliske brekninger.

Sykliske brekninger starter ofte i barnealder, men kan også sees hos voksne. "Anfallene" kan utløses av en infeksjon, men hos barn også av emosjonelt stress, opphisselse, samt enkelte matvarer som sjokolade og ost. Sykliske brekninger er på mange måter en utelukkelsesdiagnose, dvs. at en lege må utelukke andre årsaker til barnets symptomer.

Jeg synes at du skal be fastlegen din henvise gutten din til en barnelege, helst en med særlig kompetanse på magetarm-sykdommer hos barn, slik at han kan gjøre en grundig undersøkelse av gutten for å utelukke andre årsaker til brekninger og oppkast, og evt. verifisere at dette dreier seg mest sannsynlig om sykliske brekninger.

Dersom sistnevte blir diagnosen, kan bruk av forebyggende antimigrenemedisiner hindre nye anfall.

Mvh

Jon Skranes

Var dette nyttig for deg?

Nei 
Ja 
0 fant dette nyttig

Aktuelle spørsmål

Kan det være femte barnesykdom?

Les mer ››

Vondt i halsen, penicillinkur, utslett, allergi?, skarlagensfeber?

Les mer ››

Kul i bakhodet

Les mer ››

Bitt av flått i sommer, fortsatt sår.

Les mer ››

Rødprikket utslett

Les mer ››