Hei.Min datter på 5 år har vært igjennom en sykdomsrunde den siste tiden. Det begynte med 1 uke med slimete hoste og feber (både dag- og kveldstid, ca 39 grader). Fastlegen sa det var virus (ingen utslag på crp), og ba oss avvente. Feberen forsvant etter

Hei. Min datter på 5 år har vært igjennom en sykdomsrunde den siste tiden. Det begynte med 1 uke med slimete hoste og feber (både dag- og kveldstid, ca 39 grader). Fastlegen sa det var virus (ingen utslag på crp), og ba oss avvente. Feberen forsvant etter ei uke, men hosten vedvarte. Hun var feberfri i 4-5 dager før den kom tilbake, denne gangen med påfølgende kløende utslett. Dette pågikk i ca 5 dager før vi gikk til legen, igjen. Fastlegen hadde en mistanke om at dette var Skarlagensfeber uten at han kunne si det sikkert. Hun fikk Weifapenin, og dette tok både feber og utslett temmelig kjapt. Hun har tatt medisin i 3 dager nå, og er som sagt symptomfri. Men, hun er slapp, sur og virker redusert. Leker, men er relativt stillesittende. Virker rett og slett sliten. Sover normalt. Spiser litt mindre enn vanlig, men drikker godt. Hoster fortsatt. Har vært hjemme fra barnehagen bortsett fra de 5 feberfrie dagene i mellom sykdomsperiodene. Så til spørsmålet: Er det å forvente at hun fortsatt er såpass "uttafor" og stille? Kan dette være slitenhet etter sykdommen, eller evt en bivirkning av medisinen? Hvor lenge lar vi dette pågå før vi evt tar kontakt med lege igjen? Takk for hjelpa.

Hei

Det høres ut som om jenta di startet med en luftveisinfeksjon forårsaket av virus slik fastlegen din mente.

Den neste runden med feber, utslett (og luftveissymptomer?) kan ha vært virus det også, men legen din valgte å gi penicillin med begrunnelse om at det kunne dreie seg om skarlagensfeber.

Det er vanskelig for meg å vurdere i ettertid om dette var en riktig eller gal avgjørelse. Hadde jenta forhøyet CRP? Hadde hun tegn på mandelbetennelse?

Du kan lese om skarlagensfeber på nettsiden og vurdere om du synes at det passer med symptomene/tegnene som datteren din hadde.

Uansett så synes jeg at hun nå bør fullføre antibiotikakuren som er startet opp. Det at almenntilstanden fortsatt er redusert, kan tale for at det har vært en bakteriell infeksjon, slik at det er viktig at kuren fullføres.

Jeg tror at symptomene hennes har mer sammenheng med infeksjonen som hun har hatt/har i kroppen, enn evt. bivirkninger av penicillinbehandlingen. Jeg synes ikke at du trenger kontakte lege foreløpig. Dersom hun har lyst, synes jeg at hun kan begynne i barnehagen igjen.

Mvh

Jon Skranes

Barnelege

Var dette nyttig for deg?

Nei 
Ja 
0 fant dette nyttig

Aktuelle spørsmål

Jente med astma skal til Syden. Bør hun vaksineres mot influensa?

Les mer ››

Reflukstendens

Les mer ››

Oppkast og diare

Les mer ››

Vond hals i 6 dager og vondt i hodet

Les mer ››

Gutt 6 mnd forkjølet og slimhoste.

Les mer ››