Hei Doktor.Vi har en gutt som er 17mnd, han er allergisk mot egg og melk, ellers er han frisk. Allergiene ble påvist da han var 11mnd etter mye krangling med legene. Hvordan er det med testing av allergi hos barn på 17mnd? Er det ikke bedre å teste enn å

Hei Doktor. Vi har en gutt som er 17mnd, han er allergisk mot egg og melk, ellers er han frisk. Allergiene ble påvist da han var 11mnd etter mye krangling med legene. Hvordan er det med testing av allergi hos barn på 17mnd? Er det ikke bedre å teste enn å holde dem unna det man tror di reagerer på? Også til dagens ”problem”: For ca 2,5-3mnd siden var han forkjølet, og siden har han hatt slimhoste, som er verst når han ligger og sover. Han hoster til han brekker seg og våkner på natta av hosten. Han hoster noen ganger på dagen også, men ikke så mye som når han ligger. Han hoster også når han ligger i vognen ute og sover på dagen. Hva kan dette være? Det er testet Nexium da det ble sagt at det kunne være refluksproblem, uten at det hadde effekt. Er det ulike typer astma hos så små? Og har de alltid pustevansker dersom de har astma? Hilsen bekymret far

Kjære bekymret far,

Fødemiddelallergier hos barn er av to hovedtyper: de "egentlige" allergiene hvor barnet produserer antistoffer mot matvarene og ulike grader av overfølsomhetsreaksjoner mot visse matvarer hvor barnet kan tolerere mindre mengder uten å bli syk.

Du kan lese om dette på nettsiden under Matvarereaksjoner.

De egentlige allergiene kan oftest påvises som positiv prikktest i huden eller ved påvisning av antistoffer i blodet, men ingen av testene er 100% sikre, spesielt ikke hos småbarn. Man kan være allergisk i tarmen uten at det slår ut på en hudtest eller i blodprøver.

Dersom det dreier seg om en overfølsomhetsreaksjon, finnes det ingen sikker test. Her blir det mer et "detektivarbeid" å finne ut hvilke matvarer som barnet ikke tolererer. Dette kan gjøres ved en såkalt eliminasjonsdiett hvor en og en matvare kuttes ut.

Dersom plagene til barnet så forsvinner, kan man så gjøre en provokasjonstest hvor en og en matvare introduseres igjen og så ser man når barnet evt. reagerer. Dersom gutten din har en reell allergi (antistoffer påvist) mot egg og melk, er han disponert for barneastma.

Slimhosten nå kan tyde på overfølsomme slimhinner i luftveiene etter en gjennomgått infeksjon. Igjen kan det enten dreie seg om en overfølsomhetsreaksjon eller starten på en barneastma av mer allergisk karakter.

Jeg synes at gutten bør undersøkes av barnelege med kompetanse på barneastma.

Dersom gutten er obstruktiv/tett i luftveiene, kan det være aktuelt å forsøke inhalasjonsbehandling med astmamedisiner en periode.

Astma hos små barn kan ofte debutere med nattlig hoste uten at de trenger å ha åpenbare pustevansker.

Mvh

Jon Skranes

Var dette nyttig for deg?

Nei 
Ja 
0 fant dette nyttig

Aktuelle spørsmål

Vondt i halsen, penicillinkur, utslett, allergi?, skarlagensfeber?

Les mer ››

Allergi?

Les mer ››

Gutt 3 år langvarig hoste. Kikhoste da han var 8 mnd. Bør han bruke Cosylan? Astma eller allergi?

Les mer ››

Baby 11 mnd oppkast og diare i 5 dager

Les mer ››

Migrene hos barn

Les mer ››