Hei! Jeg har en datter på 3 1/2 år som for to dager siden fikk feber. Dagen etter oppdaget jeg at hun hadde fått utslett på begge føttene og oppover langs lårene og rumpa. Senere på kvelden kom utslettet på begge armene. Utslettet er små rosa prikker. Hun

Hei! Jeg har en datter på 3 1/2 år som for to dager siden fikk feber. Dagen etter oppdaget jeg at hun hadde fått utslett på begge føttene og oppover langs lårene og rumpa. Senere på kvelden kom utslettet på begge armene. Utslettet er små rosa prikker. Hun har hatt feber hver kveld nå. I tillegg har hun ett par hvite sår i munnen, ikke på tunga, men klager på vond tunge også. Hun har ikke blemmer noen plasser, kun disse prikkene. Helsesøster mente dette kunne være hånd fot og munnsyke. Nå i dag (3. dag med utslett) har hun også begynt å bli rød, og har fått litt større røde flekker/prikker i kinnene. Kan dette være 5. barnesykdom?

Hei, Det er vanskelig å si med sikkerhet hva dette utslettet kan være.

Femte barnesykdom er en mulighet, selv om utslettet ved femte barnesykdom oftest starter med rødme i kinnene, i tillegg har barnet ofte hatt lette forkjølelsessymptomer uka før utslettet kommer.

Utslettet ved fjerde barnesykdom kommer først når feberen er forsvunnet, så dette passer ikke. Sjekk at utslettet/prikkene lar seg avbleke ved glasstrykk. Hvis utslettet ikke gjør det, kan det dreie seg om hudblødninger, og du bør da få barnet undersøkt av lege.

En mulighet er skarlagensfeber. Ofte har barnet da også tegn på mandelbetennelse, mens utslettet oftest starter på kroppen som en rødme og med små nupper (”gåsehud”) som kan være kløende. Utslettet ved skarlagensfeber er først lokalisert på halsen og i ansiktet, mens området rundt munnen er ofte spart. Utslettet sprer seg så nedover på kroppen. Dette passer ikke helt med slik du beskriver utslettet. Jeg regner med at jenta di har fått vaksine mot meslinger og røde hunder (MMR-vaksinen ved 15 mnds alder), så sjansen for at hun skulle ha dette, er liten.

Dette høres heller ikke ut som vannkopper hvor utslettet blir til væskefylte blærer/vesikler.

Ellers er det en rekke virus som kan gi febersykdom med utslett. Dersom jenta di er i god almentilstand og får i seg nok drikke, synes jeg at du kan se dette an. Dersom utslettet varer mer enn en uke, bør du få en lege til å se på det.

Mvh

Jon Skranes

Barnelege

Var dette nyttig for deg?

Nei 
Ja 
0 fant dette nyttig

Aktuelle spørsmål

Gutt med dren pga kronisk ørebetennelse

Les mer ››

Røde prikker på ryggen,rompa, armene og beina til jente på 17mnd. Vannkopper ?

Les mer ››

Har en jente som har blitt hes

Les mer ››

Gutt 3 år mye syk med allergi, hoste og gjentatte luftveisinfeksjoner

Les mer ››

Surklelyder i luftveiene

Les mer ››