Hei. Min sønn på 4 år hadde hjernehinnebetennelse i februar forårsaket av pneumokokker. En uke før dette hadde han en smertefull plagsom øreverk som varte en natt. Klagde ikke etter dette. Han har aldri klagd på øreverk før dette heller. I natt våknet ha

Hjernehinnebetennelse
Hei. Min sønn på 4 år hadde hjernehinnebetennelse i februar forårsaket av pneumokokker. En uke før dette hadde han en smertefull plagsom øreverk som varte en natt. Klagde ikke etter dette. Han har aldri klagd på øreverk før dette heller. I natt våknet han med skikkelig øreverk igjen. Han ynket seg i noen timer før jeg ga ham smertestillende. Etter det sov han resten av natten, og idag virker han kvikk og har ikke vondt. Har haller ikke hatt feber noen av gangene. Etter hjernehinnebetennelsen er han vaksinert mot pneumokokker. Har også fulgt vanlig vaksinasjonsprogram. Det jeg er redd for er at denne øreverken Kan ha sammenheng med hjernehinnebetennelsen. Er han mer utsatt enn andre barn for å få pneumokokkmeningitt igjen??

Hei, I sjeldne tilfeller kan en ørebetennelse, spesielt dersom den er forårsaket av bakterier, kunne spre seg innover til det indre øret og videre til hjernehinnene og gi betennelse der.

De fleste tilfeller av akutt ørebetennelse skyldes virus, mens pneumokokkbakterien er den vanligste bakterielle årsaken til akutt ørebetennelse hos barn.

En kan derfor ikke utelukke at sønnen din først fikk en bakteriell ørebetennelse hvor samme bakterie deretter angrep hjernehinnene.

Om lag 70 norske barn under 9 år blir alvorlig syke av lungebetennelse, hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning forårsaket av pneumokokkbakterien hvert år i Norge.

Siden 2006 har norske barn blitt vaksinert mot pneumokokksykdom ved 5, 7 og 12 måneders alder. Denne vaksinen er spesielt utviklet for å beskytte spedbarn og beskytter mot 13 ulike pneumokokktyper.

Disse 13 typene er årsak til en vesentlig andel av (men ikke alle) de alvorlige pneumokokkinfeksjonene hos barn under 2 år i Norge.

Siden sønnen din fikk påvist hjernehinnebetennelse forårsaket av pneumokokker, så har han sannsynligvis vært smittet med en av de andre pneumokokktypene (som vaksinen ikke beskytter mot).

Det finnes totalt ca. 90 undertyper av pneumokokker.

Dette var nok også noe av årsaken til at han ble vaksinert på nytt - men da med en litt annen pneumokokkvaksine (Pneumovax), som gir beskyttelse mot andre typer pneumokokker.

Således skulle sønnen din nå være svært godt beskyttet mot nye angrep av pneumokokker - og vil være mindre utsatt enn andre barn for å få pneumokokkmeningitt på nytt.

Mvh

Jon Skranes

Barnelege

Var dette nyttig for deg?

Nei 
Ja 
1 fant dette nyttig

Aktuelle spørsmål

Jernmangel

Les mer ››

Feber, oppkast og diare

Les mer ››

Jente 2,5 år, liten kul/klump i overgangen panne hårfeste

Les mer ››

Plagsom hoste

Les mer ››

Vannkopper i 7 dager

Les mer ››