Blødninger

Video: Blødninger
Slik skiller du pulsåreblødning fra sivblødning

Hva er...

Ulike typer blødninger

Barn kan kutte seg på spisse eller skarpe gjenstander, slik at de begynner å blø. Dette kan skje under lek og dersom barnet faller.

De fleste ytre blødninger hos barn stopper av seg selv. Større blødninger kan i verste fall utvikle seg til å bli livstruende hvis ikke de rette tiltak blir gjort for å stoppe blødningen.

Dette gjelder spesielt pulsåreblødninger hvor blodet pumpes støtvis ut, men også ved sivblødninger kan det blø mye på kort tid.

Barn kan også få indre blødninger, dvs. blødninger som ikke er synlige på kroppsoverflaten. Et eksempel på indre blødning er blødning i forbindelse med benbrudd.

Ved kraftige støt mot buken, for eksempel av et sykkelstyre, kan indre organer bli skadet.

Lever og milt er organer som kan begynne å blø. Har barnet magesmerter etter et slag mot buken, bør du mistenke indre blødning.

Det kan være vanskelig å finne tegn på indre blødning. Noen ganger blir huden blå, men ofte er det vanskelig å se tegn på en indre blødning utenpå huden.

Komplikasjoner: Sjokk / sirkulasjonssvikt

Ved både ytre og indre blødninger er det meget viktig å passe på at barnet ikke "går i sjokk", dvs. får sirkulasjonssvikt.

Hjertet får da ikke nok blod å pumpe rundt i kroppen, og blodtrykket blir for lavt. Barnet kan da besvime. Faretegnene er hurtig puls, blek, kald og klam hud og svimmelhet.

 

Hjemmetiltak

Tiltak og råd: Blødninger

 1. Hev den blødende kroppsdelen. Mange blødninger vil da avta. 

 2. Trykk direkte mot det blødende stedet i minst 5 minutter. Trykk og hev i 5 min Legg på en kompress og forbind rundt. 

 3. Legg på en kompress og forbind rundt Ikke fjern kompressen dersom det blør gjennom denne. 

 4. Legg på en ny kompress utenpå og fortsett å trykke mot såret i ca 5 minutter til. Legg på en trykkbandasje dersom du står overfor en pulsåreblødning. Dette kan være en enkeltmannspakning eller en kompress med en stein eller annen fast gjenstand oppå, som så forbindes fast over stedet som blør. En enkeltmannspakning får du kjøpt på apoteket. Som oftest vil blødningen etter hvert gi seg når såret er forbundet. Dersom dette ikke skjer, må du fortsette å trykke mot såret. 

 5. Ikke forsøk å fjerne fastsittende fremmedlegemer i såret da dette kan gi stor blødning. Unngå at barnet blir nedkjølt, pakk det inn i klær eller ulltepper dersom du er ute. Unngå at barnet blir nedkjølt Hev bena til barnet ved tegn på sirkulasjonssvikt. Dette gjør at blodet strømmer sentralt til hjertet og hjernen og sikrer blodtilførselen til disse organene. 

 

 

 

Når kontakte lege

Når bør du kontakte lege: Blødninger

 • Dersom blødningen ikke stopper til tross for at du har utført førstehjelp, eller dersom såret på nytt begynner å blø, bør du kontakte lege. 

 • Ved blødning fra forurenset sår. 

 • Dersom blødende sår i ansikt eller på halsen.

 • Dersom et fremmedlegeme sitter fast i såret. 

 • Ved tegn på pulsåreblødning bør du kontakte lege umiddelbart.

 • Ved mistanke om indre blødning. 

 • Dersom barnet har tegn på sirkulasjonssvikt.