Bronkitt hos barn

Video: Bronkitt hos barn

Hva er...

Hva er akutt bronkitt hos barn?

Akutt bronkitt er en luftveisinfeksjon som rammer de større bronkiegreinene i lungene. Oftest kommer bronkitt i forløpet av en øvre luftveisinfeksjon som forkjølelse, eller ved influensa.

Årsaker til bronkitt hos barn

De vanligste årsakene til bronkitt hos barn er ulike luftveisvirus som forkjølelsesvirus, adenovirus, parainfluensavirus og influensavirus. Dersom barnet har en allergisk disposisjon eller har en overfølsomhet i luftveiene, kan barnet få en astmatisk bronkitt i forbindelse med en virusinfeksjon. Dette likner på et astmaanfall hos barn med kjent astma.

Bakteriell bronkitt, som er vanlig hos røykende voksne, er en sjelden tilstand hos barn.

Symptomer

Symptomer og funn ved bronkitt hos barn

Sykdommen starter oftest med tegn på øvre luftveisinfeksjon med nesetetthet, snue og nysing.

Etter noen dager tilkommer det hoste, som først er irritasjonspreget, men som etter hvert blir en mer produktiv slimhoste.

Enkelte barn blir tungpusten og får det vi kaller en astmatisk bronkitt med forlenget og anstrengt utpust. Av og til vil barnet i tillegg ha feber. Almentilstanden er oftest ganske god.

Komplikasjoner ved bronkitt hos barn

En bronkitt kan utvikle seg videre til en lungebetennelse. Barnet vil da ofte bli mer tungpusten, puste raskere og virke sykere. Ofte vil feberen stige. Ved en astmatisk bronkitt kan barnet bli så anstrengt i pusten at det trenger inhalasjons-medisiner. Barnet må da vurderes av lege.

Hjemmetiltak

Behandling / Hva kan du selv gjøre når barnet har bronkitt?

Ved bronkitt kan du gi barnet lindrende behandling i form av varmt drikke for å dempe tørrhosten.

På soverommet kan det hjelpe å fukte luften ved å bruke en luftfukter eller ved å henge opp våte håndklær over en stol i nærheten av en radiator.

Slimløsende hostesaft kan også benyttes.

Dersom barnet er tydelig besværet i pusten, dersom almentilstanden til barnet forverrer seg, eller dersom barnet blir høyfebril, bør du kontakte lege.

Dersom barnet har en bakteriell infeksjon, vil legen forordne antibiotika.