Cøliaki (glutenintoleranse)

Video: Cøliaki (glutenintoleranse)

Hva er...

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en betennelse i tynntarmsslimhinnen som skyldes overfølsomhet eller intoleranse overfor et kornprotein som heter gluten.

Sykdommen kalles også glutenintolerans.

Årsaker

Cøliaki er en overfølsomhetsreaksjon overfor gluten, som er et protein som finnes i kornsortene hvete, bygg, havre og rug.

Dette medfører en betennelsestilstand i tynntarmens slimhinne, som derved skades og fungerer dårligere.

Dette fører til mangelfull oppsuging av næringsemner fra tarmen med malabsorpsjon og underernæring som følgetilstand.

Symptomer

Symptomer og funn

Symptomer på cøliaki opptrer ofte tidlig i barnealderen, men det er ikke alltid at diagnosen blir stillet med en gang.

De første symptomene kommer når barnet begynner med fast føde i form av grøt.

Manglende vektøkning, endret avføring, eventuelt diaré, magesmerter og blekhet på grunn av blodmangel forårsaket av underernæring er vanlige symptomer.

Symptomene kommer ofte gradvis og trenger ikke være dramatiske.

Dersom tilstanden fortsetter udiagnostisert, vil barnet avmagres, få en utspilt og struttende mage og bli generelt utilpass og slapp.

Komplikasjoner

Komplikasjoner

Vanligste komplikasjon ved cøliaki er malabsorpsjon, det vil si at tarmen ikke klarer å suge opp næringsstoffene normalt.

Årsaken er at slimhinnen i tynntarmen er skadet slik at de fine tarmtottene som står for oppsugingen av næringsstoffer, ikke fungerer.

Langvarig malabsorpsjon fører til vekttap, nedsatt lengdevekst, anemi (blodmangel), kalkmangel og vitaminmangel.

Hjemmetiltak

Behandling / Hva kan du selv gjøre?

Dersom du mistenker at barnet ditt kan ha cøliaki, må du få barnet undersøkt av lege.

Legen vil først ta blodprøver av barnet for å se om barnet har antistoffer mot gluten.

For å stille en sikker diagnose er det nødvendig å ta en slimhinneprøve (biopsi) fra tolvfingertarmen.

Dette skjer ved bruk av et gastroskop.

Denne undersøkelsen skjer på sykehus, og barnet får en lett narkose under prosedyren.

Mikroskopiske undersøkelser vil kunne påvise om barnet har cøliaki

Behandlingen ved cøliaki er glutenfri diett.

Dermed gjenoppbygges slimhinnen i tarmen, og barnet friskner til i løpet av noen få uker.

Det finnes en rekke spesialprodukter som er glutenfrie, som glutenfritt brød, kjeks, pasta og mel.

Disse kan benyttes i matlagingen til barn med cøliaki.

Forebygging

Det er viktig at du passer på at barnet ditt med cøliaki ikke får i seg gluten.

Informer alle som kan tenke seg å gi barnet ditt mat, om glutenintoleransen hos barnet.

Større barn må læres opp til selv å ta ansvar for hva de kan spise.

En regner at en person med cøliaki må holde seg unna glutenholdig mat resten av livet.