Mollusker

Video: Mollusker
Video: Mollusker hos barn arter seg som små ”nupper” eller knuter som hever seg fra hudoverflaten. Fargen kan være fra blekrød, hudfarget til gråhvit eller gulaktig, og sentralt har elementene en liten fordypning. Molluskene finner en over hele barnets kropp, de kan være enkeltstående eller opptre i grupper.

Hva er...

Hva er mollusker hos barn?

Mollusker er en type hudinfeksjon som vi ofte ser hos små barn. Hos voksne kan mollusker opptre som en seksuelt overført sykdom.

Årsaker til mollusker

En antar at utslettet ved mollusker skyldes et virus (pox-virus) som likner på det som gir vanlige vorter.

Smitte skjer ved direkte kontakt eller ved bruk av felles håndklær. Inkubasjonstiden antas å være ca 2-3 måneder.

Barn med mollusker

Symptomer

Symptomer ved mollusker

Utslettet ved mollusker arter seg som små ”nupper” (follikler) eller knuter som hever seg fra hudoverflaten.

Diameteren er 2-5 mm. Fargen kan være fra blekrød, hudfarget til gråhvit eller gulaktig. Sentralt har elementene en liten fordypning.

Mollusker kan være ømme eller klø slik at barnet kan klore hull med fare for infeksjon. Molluskene finner en over hele barnets kropp, de kan være enkeltstående eller opptre i grupper.

Mollusker kan forsvinne uten behandling etter noen få uker eller vedvare i flere år.

Komplikasjoner ved mollusker

Mollusker er en godartet tilstand og fører sjelden til noen komplikasjoner. Sårinfeksjon kan skje dersom barnet klorer på utslettet.

Personer med nedsatt immunforsvar kan få massive utbrudd og bør oppsøke lege.

Hjemmetiltak

Behandling / Hva kan du selv gjøre når barnet har mollusker?

Ofte er ingen behandling nødvendig, men dersom barnet har svært mange mollusker, kan det være aktuelt å oppsøke lege. Legen vil enten kunne åpne mollusken og vippe ut innholdet som likner et grynkorn (barnet vil da få lokalbedøvelse), eller pensle med et stoff som heter fenol. Kryobehandling (”frysing”) er også en mulighet.

De ulike behandlingene er alle effektive selv om utslettet kan komme tilbake. Dersom det er tegn på sårinfeksjon, bør du kontakte lege, eventuelt forsøke å behandle med sårstell og antiseptisk salve.

Forebygging

Det er vanskelig å unngå at barnet ditt blir smittet med mollusker. Dersom barnet har fått utslettet, bør du oppfordre det til ikke å klø på lesjonene slik at de spres rundt på kroppen.

Hyppig håndvask er viktig.