Mononukleose

Video: Mononukleose
Mononukleose er en vanlig infeksjonssykdom hos ungdom hvor årsaken er et virus som kalles Epstein-Barr virus. I videoen ser vi barn med feber, sår hals, hovne lymfeknuter og blekrødt utslett. Dette er typiske symptomer ved mononukleose.

Hva er...

Hva er mononukleose (kjertelfeber, kyssesyke)?

Mononukleose er en vanlig infeksjonssykdom særlig hos ungdom og unge voksne .

Årsaker til mononukleose

Mononukleose skyldes et virus som kalles Epstein-Barr virus. Inkubasjonstiden fra smitte til utslettet bryter ut, er vanligvis 4 til 7 uker.

Smitte skjer ved dråpesmitte ved hoste, nysing og kyssing, derav navnet!

Symptomer

Symptomer ved mononukleose

Vanlige symptomer og funn ved mononukleose er feber, sår hals, evt. mandelbetennelse, hodepine og hovne lymfekjertler på halsen, i armhulene og i lysken, derav navnet kjertelfeber.

Barnet har nedsatt almentilstand med trøtthet og dårlig matlyst. Enkelte kan ha et blekrødt utslett på kroppen

Komplikasjoner ved mononukleose

Ved mononukleose kan en også få en affeksjon av leveren, som hovner opp. Dette kan medføre smerter på høyre side i buken.

Milten, som ligger på venstre side i buken, kan også hovne opp og i sjeldne tilfelle sprekke, noe som kan gi en livstruende blødning i buken.

Betydelig opphovning av mandlene kan medføre store problemer med å få i seg nok væske, noe som igjen kan føre til uttørring.

Dette kan nødvendiggjøre sykehusinnleggelse for å få gitt væske intravenøst.

Mindre barn blir ofte ikke så besværet, men pga feber som kan vare i flere uker, og nedsatt almentilstand kan også disse barna komme i væskeunderskudd og trenge sykehusinnleggelse.

Hjemmetiltak

Behandling / Hva kan du selv gjøre hvis barnet har mononukleose?

Da sykdommen skyldes et virus, hjelper det ikke med antibiotika. Lindrende behandling i form av sengeleie, rikelig med drikke og smertestillende og febernedsettende medisin ved behov vil være nødvendig.

Du bør kontakte lege dersom du mistenker at barnet ditt kan ha mononukleose. Særlig viktig er dette dersom det er tegn på forstørret lever eller milt, akutte magesmerter eller mistanke om for lite væskeinntak. Diagnosen bør stilles av lege. Dette kan skje ved blodprøver.

Forebygging av mononukleose

Barnet eller ungdommen bør unngå sportslige aktiviteter og anstrengelser de nærmeste 3-4 ukene etter gjennomgått mononukleose.

Dette er særlig viktig dersom legen har påvist forstørret lever og milt hos barnet.

Enkelte som har hatt mononukleose, kan føle økt trettbarhet, slapphet og nedsatt arbeidskapasitet i flere måneder etter sykdommen.