Munnsår

Video: Munnsår
Ved munnsår har sårene ofte et grått sentrum med hvitaktig eller gul kant med rød avgrensning. Munnsår kalles også after, atføse sår eller munnskål. Årsaken er ulike virus.

Hva er...

Hva er munnsår hos barn?

Munnsår er lokaliserte betennelsesforandringer på innsiden av kinnene, leppene eller på tungen. Munnsår kalles også after, atføse sår eller munnskål.

Årsaker til munnsår

Munnsår kan ha ulike årsaker. En kan se en betennelse med sårdannelse i slimhinnen i munnen i forbindelse med virusinfeksjoner. Blant de vanligste virus som forårsaker munnsår, er herpes virus, vannkoppvirus og coxsackievirus.

Enkelte barn kan ha tilbakevendende sår i munnen uten kjent årsak. Enkelte synes å reagere på visse matsorter, mens andre ikke tåler tannkrem tilsatt skummemidler. Av og til kan sårdannelse skyldes gnag fra en skarp kant på en tann.

Symptomer

Symptomer ved munnsår hos barn

Ved after eller munnsår vil barnet klage over vondt i munnen, og ved inspeksjon ser en et eller flere sår på slimhinnen.

Sårene har ofte et grått sentrum med hvitaktig eller gul kant med rød avgrensning. Sårene blør lett for eksempel i forbindelse med tannpuss. Munnsårene varer fra noen få dager til ca 1 uke før de forsvinner av seg selv.

Ved virusinfeksjoner kan en samtidig ha feber og varierende nedsatt almentilstand. Ved førstegangs Herpes simpleks infeksjon vil barnet i tillegg til after også ofte ha høy feber, svelgvansker og generell sårhet i munnen.

Barnet kan også ha sår på leppene og huden rundt munnen. Av og til kan lymfeknutene på halsen hovne opp samtidig med munnsårene.

Komplikasjoner ved munnsår

Munnsår er stort sett uskyldig og går over av seg selv. I sjeldne tilfeller kan plagene bli så ille for små barn at de kommer i underskudd på væske på grunn av vegring mot å drikke.

Hjemmetiltak

Behandling / Hva kan du selv gjøre hvis barnet har munnsår?

Dersom barnet ditt har munnsår, kan du lindre smertene ved å gi et paracetamolpreparat. Det kan av og til være nødvendig å bruke en bedøvende salve eller gel i en kort periode.

Barnet bør unngå mat og drikke som er surt, da dette vil svi. I tillegg kan det være lettere å få barnet til å drikke dersom det drikker av sugerør.

Saftis kan virke lindrende samtidig som det tilfører barnet væske.

Dersom du tror barnet er i underskudd på væske, bør du kontakte lege.

Forebygging av munnsår hos barn

Et barn kan smittes av voksne som har forkjølelsessår forårsaket av herpesvirus.

Har du et forkjølelsessår selv, er det derfor viktig med god håndvask før du tar i barnet. Særlig viktig er dette overfor nyfødte barn og barn med svekket immunforsvar.

Dersom barnet har stadig tilbakevendende munnsår på akkurat samme plass inne i munnen, kan en skarp kant på en tann være årsaken. Du bør i så fall få dette vurdert av tannlege.