Røde hunder

Video: Røde hunder

Hva er...

Hva er røde hunder (rubella)?

Røde hunder er en av de klassiske barnesykdommene med luftveissymptomer, feber og utslett. På grunn av Barnevaksinasjonsprogrammet er sykdommen blitt uvanlig blant barn i Norge.

Årsaker til røde hunder

Sykdommen skyldes et virus som kalles rubellavirus. Inkubasjonstiden fra smitte til utslettet bryter ut er vanligvis 14 til 21 dager. Infeksjonen spres ved dråpesmitte, dvs. i spytt ved hoste og nysing, eventuelt renning fra nese og øyne. Smitte skjer fra 1-2 uker før utslettet bryter ut. Smittefaren er størst rett før og ved start av utslettet. Enkelte kan få sykdommen og spre smitte uten at de selv blir syke.

Symptomer

Symptomer ved røde hunder

Barnet virker ikke så veldig syk, har noe feber og snue ofte kombinert med øyekatarr før utslettet viser seg. Utslettet er småprikket rosa og brer seg fra ansiktet og nedover på kroppen.

Utslettet varer i ca 3-5 dager. Ofte angir barnet også leddsmerter, og en kan kjenne hovne lymfeknuter på halsen, bak ørene og i nakken på barnet.

Komplikasjoner ved røde hunder

Røde hunder kan medføre leddbetennelse hos større barn. For øvrig fører røde hunder sjelden til alvorlige komplikasjoner, bortsett fra ved infeksjon hos gravide kvinner hvor sykdommen kan medføre alvorlige skader av fosteret. Fosteret er særlig utsatt for skade i de første 3 måneder av svangerskapet.

Hjemmetiltak

Behandling / Hva kan du selv gjøre hvis barnet har røde hunder?

Kun lindrende behandling i form av sengeleie, rikelig med drikke og smertestillende medisin ved behov er nødvendig.

Gravide kvinner som ikke er vaksinert og som tror at de kan ha røde hunder eller ha vært utsatt for smitte, bør kontakte lege. En blodprøve vil kunne vise om kvinnen allerede har antistoffer mot sykdommen, dvs. at hun enten har hatt sykdommen tidligere eller er vaksinert. Hun er i så fall beskyttet overfor sykdommen.

Forebygging mot røde hunder

Vaksine mot røde hunder inngår i vaksinasjonsprogrammet som tilbys alle barn i Norge. MMR-vaksinen som gies ved 15 mnd alder og gjentas i skolealder, er en kombinasjonsvaksine mot både røde hunder, kusma og meslinger. Dersom et barn er smittet med røde hunder, bør det holdes hjemme fra barnehage/skole i minst 5 dager etter at utslettet har brutt ut.