Skabb

Hva er...

Hva er skabb?

Skabb er en hudinfeksjon forårsaket av skabbmidd. Skabb kan opptre i små epidemier på skole og i barnehagen.

Årsaker til skabb hos barn

Skabb forårsakes av at huden infiseres av skabbmidden, som graver ganger og legger egg i det ytre hudlaget. Skabb smitter ved direkte kroppskontakt, men kan også smitte via klær og sengetøy.

Symptomer og funn ved skabb

Hovedsymptomet ved skabb er intens kløe som oppstår ca 1 måned etter smitte. Kløen er mest uttalt om natten og i varmt vær.

Skabbmidden er for liten til at man kan se den med det blotte øyet, men gravegangene kan sees som ca 5mm lange blyantliknende striper i huden oftest mellom fingrene og på innsiden av håndleddene.

Andre steder på kroppen hvor skabb er vanlig, er på brystvorter, på penis, rundt livet og i albue-og ankelregionene.

De minste barna kan få skabb under fotsålene og i hodebunnen. Utslettet arter seg som små blærer med kloremerker og sår etter kløe.

Komplikasjoner

Komplikasjoner

Skabb fører sjelden til komplikasjoner bortsett fra at det er svært smittsomt slik at flere i samme husholdning vil kunne være angrepet samtidig. Av og til kan kløen forårsake sår som igjen kan bli infisert av bakterier slik at vi får en sårinfeksjon.

Hjemmetiltak

Behandling / Hva kan du selv gjøre?

Dersom du har mistanke om at barnet ditt har skabb, bør du kontakte lege for å få diagnosen bekreftet. Legen vil kunne hente ut skabbmidden fra skabbgangene og identifisere den i mikroskopet. 

Dersom du vet at det forekommer skabb i nabolaget eller i barnehagen, er det ikke nødvendig å oppsøke lege dersom barnet ditt har typiske symptomer i form av intens kløe, utslett og suspekte skabbganger. Legemidler mot skabb får du på apoteket uten resept. Det er flere alternativer å velge mellom. Vanligst er Nix krem som påsmøres én gang.

Følg bruksanvisningen som følger med. For barn under 3 år skal benzylbenzoat liniment benyttes. Dersom barnet er under 2 år, bør linimentet fortynnes til halv styrke på apoteket.

Det er viktig å vite at kløen kan vare i flere uker etter at behandling er gitt. Dette betyr ikke fortsatt infeksjon, men skyldes en irritasjonstilstand i huden.

Forebygging

Det er vanskelig å unngå at barnet ditt kan bli smittet med skabb. Det er viktig at alle som er eller kan være smittet i en familie, barnehage etc., får behandling samtidig slik at ikke man risikerer å bli smittet på nytt. Også de som ikke har utslett eller kløe, må fullføre behandling. Dersom barnet ditt har fått påvist skabb, må du derfor straks si ifra på skolen eller i barnehagen.