Solforbrenning

Video: Solforbrenning

Hva er...

Er soling farlig for barn?

Barn har tynn hud med lite utviklet pigment.

De blir derfor lettere brent i sola enn voksne. Barn med lys eller rødlig hårfarge blir lettere brent enn barn med mørkt hår.

Det er spesielt de ultrafiolette strålene fra sola som er farlige.

Forskning har vist at barn som er mye solbrente, har økt risiko for utvikling av hudkreft senere i livet. Det er derfor meget viktig å unngå at barnet ditt blir unødig brent i sola.

I Norge er barn særlig utsatt for solforbrenning i feriesituasjoner som skiturer på fjellet i påsken og ved sjøen om sommeren. Snøen og vannet reflekterer solstrålene fra sola og gjør dermed strålingen mer skadelig for huden.

I varme og solrike strøk i utlandet kan sola være mye sterkere enn i Norge. Du må derfor være spesielt oppmerksom på å beskytte barnet mot solforbrenning når familien er på ferie i slike områder.

 

Symptomer

Symptomer

Symptomene på solbrent hud arter seg vanligvis som en førstegradsforbrenning.

Huden blir rød, hoven, varm og smertefull. Vær oppmerksom på at symptomene ofte kommer først noen timer etter at skaden har skjedd. 

Komplikasjoner

Dersom barnet blir svært opphetet av solen, kan det få heteslag eller "solstikk". Barnet angir da svimmelhet og hodepine og virker svært varm og urolig.

Kroppstemperaturen er økt, og barnet kan i tillegg kaste opp.

En slik tilstand krever rask avkjøling av barnet.

 

Hjemmetiltak

Tiltak og råd: 

 1. Hvis barnet ditt er lett forbrent, trenger det ingen behandling, men det vil være lurt å holde barnet unna sola de nærmeste dagene til forbrenningen er leget. 

 2. Du kan kjøle ned den solbrente huden med et håndkle vridd opp i vann. 

 3. Dersom barnet har begynnende tegn på heteslag, er det viktig å få barnet i kjøligere omgivelser. 

 4. Gi barnet noe kaldt å drikke, eventuelt iskrem. Ved solforbrenning kan solkrem eller lotion virke lindrende. 

 5. Hvis barnet er veldig plaget av rød, hoven og smertefull hud, kan du smøre på hydrokortison krem, som du kjøper på apoteket uten resept. 

 6. Dersom det er blemmer i huden som tegn på andregrads forbrenning, bør du smøre på en antiseptisk krem for å hindre infeksjon.

Når kontakte lege

Når bør du kontakte lege:

Lege bør kontaktes dersom det er snakk om mer alvorlige solforbrenninger, dvs. når:

 • det er blemmer i den forbrente huden. 

 • dersom større deler av kroppen er forbrent. 

 • ved mistanke om heteslag. 

 • dersom barnet virker sykt med nedsatt almentilstand, feber eller kvalme. 

Forebygging:

 • Sola er sterkest midt på dagen, dvs. mellom kl. 11 og 15. Prøv å unngå at barnet oppholder seg i direkte sollys i dette tidsrommet. 

 • Stimuler små barn til å leke i skyggen. Skygge kan du lage ved å bruke en parasoll. Dette er spesielt viktig i sydlige, varme og solrike strøk. Spedbarn bør oppholde seg minst mulig i sterk sol. 

 • Barn bør alltid smøres med solkrem når de oppholder seg i sola. Solkremen bør minst ha faktor 15 og beskytte mot både UVB og UVA stråler. Kremen bør være vannfast dersom barnet skal bade. Du bør smøre på et nytt lag annenhver time. 

 • Barn bør ha på seg hodeplagg som gir skygge, og noe klær når de leker i sola. Dette vil beskytte mot UV stråler og dermed forebygge solbrenthet. Barn bør også dekke seg til når de bader, ved for eksempel å bruke en T-skjorte over badebuksa. Når barn leker på stranda eller i vannkanten, er de spesielt utsatt for stråling. 

 • Solbriller gir god beskyttelse av øynene. Det er meget viktig at du velger en type brilleglass som stopper både UVA og UVB strålingen. Sjekk dette når du kjøper solbriller til barnet ditt. Mange solbriller er av dårlig kvalitet. En annen viktig faktor ved valg av solbriller er at de bør dekke godt og ikke slippe inn sollys fra siden. 

 • Etter hvert vil barnets hud opparbeide seg noe beskyttelse mot solforbrenning. Dette kalles pigmentering, dvs. bruning av fargestoffet melanin, som er i huden. En slik solfremkalt beskyttelse vil hos norske barn likevel kun tilsvare solfaktor 2 - 3, slik at barnet fortsatt trenger solkrem. Et mørkhudet barn derimot har en naturlig pigmentering som gir en mye bedre beskyttelse mot sollys.